Företaget
Stegeborgs Naturprodukter är ett biodlingsföretag, under avveckling, med försäljning av hembrända mandlar och egen honung under säsong. Honungen tar oftast slut tidigt på hösten.
Vi startade företaget 1990 men redan år 1983 började vi som hobbybiodlare med två bisamhällen som utökades men nu reducerats till några få stående i vår trädgård.
Vi använder mycket av vår gamla utrustning för
tillvaratagande av honungen men lokalerna har modern standard. Bl
a en livsmedelsgodkänd lokal för mandlar och honung. All vår
honung förvaras i kylrum och behåller därmed sin förnämliga smak
och konsistens.
Bilderna nedan visar hur en honungskaka, innehållande cirka 2 kg
honung, täcks av.
Nästa steg är slungning av kakan.
Den blanka behållaren på bilden är en slunga där kakan sätts i och
roteras runt så att honungen slungas mot ytterväggen och rinner
ner i en hink. Honungen silas, skummas och ympas innan den tappas
upp på burk. All vår honung är en enstegshonung vilket innebär att
den behåller all sin goda smak. En tvåstegshonung kanderar/stelnar
i stora kärl och värms sedan upp för att ånyå bli flytande för att
kunna tappas på burk. Mycket av honungens goda smak har då
försvunnit.
Sedan år 1993 är vi medlem i ideella
föreningen SVENSK LANTMAT
, vars kriterier är svenska råvaror med garanti av ursprung och
kvalitet.
Vårt medlemskap i BiodlingsFöretagarna står kvar men honung
är inte vår största produkt idag.